Jak vybrat čelovku

Výběr čelovky může být zapeklitá záležitost. Lumeny, baterky, barvy světla, různé kužely světla...S námi vyberete čelovku snadno a jednoduše v několika krocích.

Kategorie čelovky

Alex Fuchs_2023_09_21_Korsika_00088

Podle čeho vybrat čelovku?

Prvním -a nejdůležitějším - krokem je ujasnění si využití čelovky. Když jej zvládnete dobře, dostanete celkem jasné parametry, které čelovka musí splnit a výrazně se zúží i Váš výběr. Jaké vlastnosti má mít čelovka na běhání nebo turistiku se dozvíte v následující kapitolce.

Druhým krokem by mělo být stanovení dalších parametrů, které by čelovka měla splňovat. Je potřeba se zaměřit na světelný tok, hmotnost, typ kužele světla, odolnost vůči vnějším vlivům (prach, voda,...), červené, a její nabíjení. 

Uveďme si příklad. Rozhodnu se, že potřebuju čelovku na běhání. Ta má nějaké vlastnosti. Dále vím, že chci, aby uměla i blikat červeným světlem kvůli bezpečnosti.  A taky bych chtěl, aby byla nabíjecí, protože měnit tužkovky mě nebaví.

Typy čelovek podle aktivity

Nejčastěji zákazníci vybírají univerzální čelovku, kterou využijí na běhání, lyže, turistiku anebo kempování. Nehledejte nejlehčí čelovku, ale přesto se orientujte i podle její hmotnosti a skladnosti. Hmotnost čelovky by neměla přesáhnout 100 g. Tyto čelovky mají nejčastěji baterii v těle svítilny - jednoduše se proto balí. Nevýhodou při běhání může být právě hmotnost soustředěná v těle svítilny a následné "bambelání". Světelný tok čelovky by měl dosahovat alespoň 400 lm. Čočka univerzální svítilny by měla zvládat rozptýlené světlo i kombinovaný kužel. Mělo by být samozřejmostí několik režimů svícení. Při krájení párku u ohně rozhodně nepotřebujete svítit na plný výkon třeba 600 lm, stačí méně intenzivní režim. Na druhé straně při běhu těch 600 lm oceníte. Červené světlo je pro mě u univerzální čelovky zásadním prvkem. Můžu jej použít jako výstražné světlo, pokud se pohybuju v místě, kde bych se mohl srazit s kýmkoliv jiným, a nepotřebuju si vyloženě svítit. To je například podvečerní pohyb po cestě. Já vidím dobře, ale mě to auto už vidět nemusí. Také na horské chatě nikoho nebudete budit svícením při brzkém vstávání.

Čelovka na turistiku by měla splňovat stejné parametry, jako ta univerzální, ale nepotřebujete tak intenzivní světlo. Výkon okolo 400 lm bohatě stačí. Takže ve zkratce - hmotnost do 100 g, světelný tok 400 lm, rozptýlené světlo i kombinovaný kužel, několik režimů intenzity a červené světlo.

24630_petzl-actik-core
Univerzální čelovkou vhodnou i na turistiku je bezesporu Petzl Actik Core

Nejlepší běžecká čelovka oddělenou baterii od těla svítilny. Díky tomu se hmotnost čelovky nesoustředí tam, kde je zdroj světla a při běhu světlo "nebambelá" - neskáče nahoru a dolů setrvačností. Stabilitě také pomáhá složitější systém stažení okolo hlavy. Ať už je to vícepáskové řešení jako u Black Diamond Sprinter 500, anebo úplně jiný systém.

Christian Adam_F24_20231005_146893

Nevýhodou bývá horší kompatibilita s helmou, ale kdo by chodil běhat v helmě. :) Takové čelovky mají trochu vyšší hmotnost a jsou trochu hůř sbalitelné. Nejsou to žádné šílené rozdíly, bavíme se o desítkách gramů výměnou za stabilní čelovku, která Vám bude při běhu hezky sedět, neposkakovat a bude skvěle svítit. Co se týče světla, je vhodné mít kombinovaný kužel.

27636_e104ba00-01
Petzl Iko Core a speciální systém stažení na hlavě.

Na rychlý pohyb, jako je sjezd na lyžích, běžky anebo cyklistika, je potřeba vysoký výkon a kvalitní čočka. Pro tyto aktivity jsou zde čelovky s 500 a více lumeny a kombinovaným kuželem světla. Důležité je mít možnost nastavení sklonu čelovky. Výborným výmyslem je tzv. reaktivní svícení. To najdeme u čelovky Petzl Swift RL.

Čelovka na kempování  nemusí oplývat vysokým výkonem. Stačí světelný tok do 300 lm. Rozhodně by nemělo chybět červené světlo. Díky němu nerušíme nikoho v našem okolí, ale jde s ním hezky vidět. U této jednoduché čelovky bohatě stačí rozptýlený kužel světla, díky kterému máme širší rozhled.

 

Záložní čelovka, kterou s sebou chcete brát opravdu jako záložní kousek bude lehounká a opravdu malinká. Příkladem takové čelovky je Petzl Bindi. Nemá klasické popruhy, ale gumové provázky. Energii světlu dodává dobíjecí akumulátor, baterky nečekejte. I přes malé rozměry a pouhých 35 g je to plnohodnotná čelovka s 200 lm, třemi režimy svícení i červeným světlem. Kromě použití jako záložní čelovky při Vašich náročných (i jednoduchých) výstupech, ultra závodech nebo ultralight trecích se osvědčila i na běhání.

IMG_9600
Petzl Bindi. Její velikost je opravdu minimalistická.

Vzhledem k malinkým rozměrům a nízké hmotnost j právě Petzl Bindi ideální čelovkou pro ultralight trekking. Svítí dobře, v několika režimech, disponuje červeným světlem, ale její hmotnost je oproti podobně vybavené Petzl Tikka třetinová.

Specifické požadavky jsou kladeny na speleo a pracovní čelovky. Kromě zvýšené mechanické odolnosti musí prokázat značnou odolnost proti vodě nebo bezpečnost pro práci v prostředí s možností výbuchu. Vodotěsnost a prachotěsnost se udává pomocí IP xx. Pro bezpečnost práce se díváme na normy ATEX. Například Petzl Duo RL i Duo S splňují normu IP67 - ponoření do 1 m pod hladinu na 30 minut.  Čelovka Petzl Dzo Z2 splňuje ATEX zóny 2/22 (II 3 GD Ex IIB T4 GC IIIB T135 ° C Dc) pro práci v oblastech s nebezpečím výbuchu.

Descente_vers2éme_salle_gr_de_la_mine_tunisia

Duo RL je díky hliníkovému tělu sakra odolná i proti nárazům. Vzhledem k potřebě fungovat v absolutní tmě tyto čelovky disponují až nesmyslným výkonem. Běžně svítí do 450 lm, což je více než dost, ale při použití boost módu se změní v malé Slunce a RL dosahuje téměř 3000 lm. Výdrž těchto čelovek dosahuje až 72 hodin nepřetržitého svícení. Všechny tyto vlastnosti jsou vykoupeny vyšší hmotností, ale ta není při jeskyňařině až tolik podstatná. 

Parametry čelovky

Parametrů můžeme sledovat hromadu. Pojďme se podívat na ty nejdůležitější a ukázat si co vlastně znamenají.

Světelný tok

Tento parametr určuje světelný výkon čelovky - jak moc bude svítit. Jednotka této fyzikální veličiny je lumen, značený lm. Je důležité tuto jednotku vnímat ve vztahu s typem kužele světla.

 IMG_6663
600 lm a kombinovaný kužel v praxi

Kužel světla

Kužel světla si můžeme představit jako proud vody. Když vodu z hadice necháte jen tak stříkat zalijete relativně velkou plochu kolem sebe, ale nedosáhnete daleko. Naopak když hadici přimáčknete prstem dostříknete daleko, ale mnohem užším proudem. Musíte tak být při zalévání mnohem přesnější. A stejně je to s kuželem světla.

Bude-li světlo rozptýlené sníží se vlastně jeho intenzita, ale uvidíme více prostoru kolem sebe. To je výhodné pro kempování. Když bude kužel světla až moc koncentrovaný, dosvítí sice daleko, ale neuvidíme nic okolo. Navíc může být přílišná ostrost až nepříjemná. Pro aktvity s rychlejším a přesnějším pohybem je tak vhodný kombinovaný kužel světla. Rozptýlené světlo zajístí vnímání okolí a ten úzký koncentrovaný kužel světla dosvítí daleko a ostře osvítí důležité překážky.

Dosvit

Při vhodné kombinaci kužele a světelného toku dostanete ideální dosvit na danou aktivitu. Na kempování nepotřebujete velký dosvit, stačí do 50 m. Pro pohyblivější aktivity, jako je turistika  potřebujete dosvit cca 70 m. Pro rychlejší pohyb - běh, skialpy, běžky či kolo by to mělo být i přes 100 metrů.

Režimy svícení

Čelovka, která umí svítit jen jedním způsobem je na nic. Standardem jsou 3 režimy intenzity bílého světla a blikání. Vhodným režimem prodloužím i výdrž baterie. Osobně u čelovky chci mít červené světlo a přes to nejede vlak. Když si potřebuju posvítit a nechci rušit okolí (například na horské chatě), je červené světlo nutností.

Super řešení najdeme na čelovkách Black Diamond Spot 400-R. Kromě klasických režimů je zde možnost přesného nastavení podle přání uživatele. Intenzita svícení se mění plynule a zamknete si ji na vybraném výkonu. 

Ještě vychytanější je Reactive Lightning od Petzlu. Najdete jej např. na Swift RL - čelovka má zabudovaný senzor, měřící odražené světlo a podle něj upravuje intenzitu svícení. Díky tomu se prodlouží výdrž baterie, aniž byste museli neustále přepínat jednotlivé režimy čelovky. 

Alex Fuchs_2023_09_19_Korsika_00966

Výdrž baterie

Co z toho, že supervýkonná čelovka osvítí okolí jako za dne, ale vydrží svítit sotva 20 minut? Výdrž baterie je velmi podstatný parametr. Při maximální intenzitě svícení se bude výrazně lišit od toho nejšetrnějšího režimu. Petzlovky umí svítit i 100 hodin. Při použití výkonnějších režimů svícení po vyplýtvání energie čelovka spadne do tzv. nouzového režimu, ve kterém svítí dalších několik hodin.

Renomovaní výrobci (Petzl, Black Diamond, Silva,...) udávají jako výdrž baterie takový čas, po který lze čelovku relevantně používat. U levných produktů znamená údaj o výdrži baterie často čas do absolutního vybití, kdy už je čelovka nějakou dobu prakticky nepoužitelná.

Druh napájení

V současnosti nacházíme u čelovek čím dál častěji dobíjecí akumulátory. Baterky, ať už tužkové nebo knoflíkové jsou tak trochu na ústupu. Knoflíkové baterie jsou v low-endových a málo výkonných čelovkách. Takovým čelovkám se pro outdoorové použití vyhněte. My je ani nenabízíme. Tužkové a mikrotužkové baterie jsou klasika. Tento typ napájení je levný, dostupný a dostatečně výkonný. Dobíjecí akumulátory jsou využívány u výkonnějších čelovek. Li-ion akumulátory a lithiové baterie mají dlouhou životnost, netrpí samovybíjením a umí lépe dodat potřebnou energii. Nevýhodou je horší sehnatelnost.

Jak Petzl, tak Black Diamond vyrábí čelovky tak, aby šly použít s jejich akumulátorem  i s baterkami. Petzl to nazývá HYBRID CONCEPT. Čelovky, které se prodávají už s akumulátorem mají u názvu přidáno slovíčko "CORE". Najdete tak v nabídce čelovky Petzl Tikka nebo Tikka CORE. U BDčka jsou mají dobíjecí čelovky navíc písmenko R.

Nezapomeňte do batohu přibalit náhradní zdroj. Vyhnete se tak nepříjemnostem. :)

baterky

Odolnost čelovky

Ta se udává pomocí IP a dvou čísel. První číslo udává odolnost před úderem a vniknutím cizích předmětů (např. prachu). Druhé číslo udává odolnost proti vodě. Pokud je místo čísla písmenko x, není čelovka testována.

Stupeň krytí Ochrana před nárazem Ochrana před vniknutím tělesa
IP 0x bez ochrany bez ochrany
IP 1x dlaní (větší jak 5x5 cm) velkých
IP 2x prstem (větší jak 1,2x1,2 cm) malých
IP 3x nástrojem (více jak 0,25 cm) drobných
IP 4x drátem (více jak 0,1 cm) velmi drobných
IP 5x jakoukoli pomůckou prachu částečně
IP 6x jakoukoli pomůckou prachu úplně

 

Stupeň krytí Ochrana před vodou
IP x0 bez ochrany
IP x1

chráněno proti kapající vodě
1+0,5 mm za minutu

IP x2 chráněno proti kapající vodě
3+0,5 mm za minutu
IP x3 chráněno proti vodní tříšti, voda stříká na přístroj v úhlu 60° vertikálně,
v množství 10 litrů za minutu
IP x4 chráněno proti stříkající vodě
(oproti x3 stříká voda ve všech úhlech)
IP x5 chráněno proti tryskající vodě, voda míří tryskou ve všech úhlech při průtoku 12,5 l za minutu při tlaku 30 kN/m² po dobu nejméně 3 minuty
IP x6 chráněno proti intenzivně tryskající vodě, voda míří tryskou ve všech úhlech při průtoku 100 l za minutu při tlaku 100 kN/m² po dobu nejméně 3 minuty
IP x7 chráněno proti ponoření do vody,
ponoření na 30 minut do hloubky 1 m
IP x8 chráněno proti potopení do vody
(za podmínek, které určí výrobce zařízení)
IP x9 chráněno proti tlakové vodě (WAP)

 

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptak.cz