Představení Ocún Twist Tech Eco

Na nový sedák Ocún Twist Tech Eco a jeho variantu dámský sedák Ocún Twist Tech Eco Lady jsme se hodně těšili. Tento kousek si odnesl cenu ISPO díky jeho univerzálnosti, intuitivnímu použití, ekologičnosti, ale tím výčet jeho kladů rozhodně nekončí. Pojďme na něj kouknout blíže.

Univerzál na všechnu srandu

Jeho hlavní předností je univerzálnost. Bude komfortní všude od sportovek, přes lezení v horách až po via ferraty. Kdybych si měl vybrat jeden sedák na vše, sáhnu po tomto. Čtyři hranatá poutka po bocích na matroš - expresky, smyčky, vklíněnce, či friendy a jedno velké kulaté poutko na zadní straně zajistí, že budete mít ve svém vybavení pořádek.

IMG_9461
Ocún Twist Tech Eco a jeho 5 poutek na materiál

Pohodlí na prvním místě

Třípřezkové nastavení tohoto sedáku je velmi pohodlné. Sedák jde příjemně dotáhnout bez zbytečného odporu a při zatížení se nerezové samosvorné přezky rozhodně nepovolují. Fajn detailem je posuvný bederní pás. Díky tomu nedochází k častému nešvaru třípřezkových sedáku - nakřivo usazenému jisticímu oku a nevystředěnému polstrování na bedrech. Jisticí oko budete mít vždy vystředěné a polstrování rovnoměrně stažené jako na čtyřpřezkovém sedáku. 

Polstrování nového Twist Tech Eco je vyrobeno z nenasákavé PE pěny sendvičovou konstrukcí. K čemu je to dobré? Nenasákavost zajistí, že ani při lezení v horách a v ledech nebude sedák nacucávat vodu a těžknout. Navíc v mrazech nezmrzne. Sendvičové konstrukce polstrování se postará o optimální rozložení měkkosti. Ve spojení s širokými pásky na nohavičkách tak nebude polstrování řezat a tlačit.

IMG_9463 

Detaily, které potěší

Dostatek gumových pásků, pod které schováte utažené popruhy potěší každého hubeňoura. A fajn poutko na nohavičkách hezky navádí popruh tak, aby nezavázel je velmi příjemný promyšlený detail pro všechny.

IMG_9455IMG_9459
Šikovné schování stahovacích popruhů

U univerzálního sedáku nesmí chybět carytool sloty a taky, že ne! Kromě pěti velkých poutek na materiál pro dobrodružství v zimních horách a na ledech je možné na sedák připnout dvě carytool karabiny. Tyto přídavné karabiny můžou ocenit i ti, kteří lezou vícedélky v horách po vlastním jištění.

IMG_9456Carytool sloty na sedáku jsou dva

Kromě toho na sedáku najdeme indikátory opotřebení nebo Y šití popruhů nohaviček. Přispívá to jak k pohodlí, tak k jednoduchosti použití.

Detailů na sedáku nalezneme spoustu

 Eco jako ekologie

Základní myšlenkou tohoto sedáku je ekologičnost bez vlivu na kvalitu materiálů. Nejraději lezeme na skalách - v přírodě - a aby nám ta příroda vydržela, je potřeba se podle toho chovat. Všechny využité materiály jsou vyrobené z recyklovaných materiálů nebo z tzv. bio-based materiálů. 

Dyneema® použitá na tomto sedáku pochází z odpadů v dřevozpracujícím průmyslu a z recyklovaných rybářských sítí. Na zbytek sedáku byla použita vlákna z recyklovaných PET lahví.

Komu bychom doporučili tento sedák?

Sedací úvazek Ocún Twist Tech Eco bych doporučil každému, kdo shání jeden univerzální úvazek na vše. A proč?

  • Skvělá nastavitelnost sedáku. Je tak vhodný i na lezení do hor, kde se člověk přiobléká anebo vysvléká podle potřeby.
  • Množství "hranatých" materiálových poutek. Materiál je hezky urovnaný a nesesouvá se, jako u kulatých poutek.
  • Dva carytool sloty na ledovcové šrouby.
  • Velmi pohodlný. Ať už chcete hodiny sedět ve štadu při jištění parťáka, nacvičovat cesty na vaší hranici  ve sportovních oblastech anebo si střihnout ferratu. Tento sedák vám rozhodně nebude zavázet.
  • Ekologie je příjemný bonus
  • Vzhledem ke konstrukci nízká hmotnost.

Samozřejmě nic není dokonalé. Pokud sháníte lehounký sportovní sedák, koukněte se po jiném. S hmotností okolo 400 g je tento sedák o cca 100 g těžší, než třeba Petzl Hirundos

Chcete-li maximálně nastavitelný sedák na lezení v horách s mnoha materiálovými oky, vybral bych si možná čtyřpřezkový. Například CT Wall. Tento sedák má 6 poutek. Nicméně Ocún Twist Tech Eco díky své promyšlené konstrukci výborně zvládne i tyto lezecké podmínky.

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptak.cz