Jak vybrat péřovku

U péřovek můžeme najít množství parametrů, které ovlivňují její schopnost tepelné izolace - plnivost, hmotnost péřové náplně anebo střih komor. Při výběru jsou to hlavní informace, na které se díváme, ale existují i další. Střih kapuce, kapsy, zipy, vnější materiál. Abyste se neztratili při výběru své péřové bundy, přečtěte si tento článek. V případě jakýchkoliv dotazů se na nás bez váhání obraťte.

Obsah

Článek je poměrně rozsáhlý, proto jsme připravili proklikávací obsah. Po kliknutí, přejdete na vybranou kapitolu.

  1. Jak peří funguje
  2. Parametry peří v bundě
    1. Plnivost peří
    2. Poměr péřové náplně
    3. Hmotnost peří v bundě
    4. Kachní vs. husí peří
    5. Impregnace peří
    6. Původ peří
  3. Technické parametry bundy
    1. Tvar komor
    2. Vnější materiál
    3. Střih bundy a kapuce
    4. Další technické detaily (zipy, kapsy,...)
  4. Alergie
  5. Shrnutí

Jak vlastně peří funguje?

Důležité je si uvědomit, že peří nehřeje, ale tepelně izoluje - stejně jako jiné materiály. To by tam musely být baterky a nějaké topné těleso. :) Jak tedy peří izoluje? Jednotlivá pírka mezi sebou zachytávají vzduch, který svým tělesným teplem ohřejete. Tím vzniká polštář ohřátého vzduchu a ten izoluje od vnějších nízkých teplot. Čím lépe a čím více vzduchu materiál dokáže zachytit, tím lépe izoluje.

Parametry peří

Plnivost peří

Parametrem přímo vyjadřujícím kvalitu použitého peří je jeho plnivost. Standardně je plnivost vyjádřena číslem a jednotkou cuin. Cuin znamená kubický palec na unci. Jde o poměr objemu a hmotnosti, udává nám tedy jaký objem v krychlových palcích zaujme peří o hmotnosti jedné unce (necelých 29 g). Čím vyšší plnivost, tím více vzduchu peří udrží a dokáže lépe izolovat. Právem patří k nejdůležitějším údajům, na které se díváme při výběru péřovky.

DownFillPower 
Peří různé plnivosti v měrných válcích.
 

Peří s plnivostí více než 600 cuin se dá považovat za kvalitní. U bund v naší nabídce se setkáte nejčastěji s plnivostí 700 cuin a více. U některých péřovek můžete zaregistrovat i plnivost se symbolem plus, např 750+ cuin. Znamená to, že v komoře s nejhorší plnivostí je právě 750 cuin, v těch dalších je vyšší plnivost.

Bunda s plnivostí 600 cuin bude kvalitní a bude dobře plnit svou funkci. My doporučujeme se dívat po bundách s plnivostí 700 cuin a více.

Pozor na dvě normy měření plnivosti! Většina výrobců používá evropskou, ale můžete se setkat i s nepřirozeně vysokými hodnotami. Např kachní peří s 800 cuin bude pravděpodobně měřeno podle americké normy, která je méně přísná. Takové peří by mělo podle evropské přibližně 700 cuin.

A jak se měří plnivost peří? Na to se můžete kouknout na přiloženém videu.

Poměr peří

Poměr prachového peří a malých pírek s brky je poměrně ustálený parametr, byť stále důležitý. Prachové pěří má více vzduchových "kapes", takže lépe izoluje. Díky pírkům s brky si peří uchovává svůj objem. Nejčastěji se setkáte s poměrem 90/10 ve prospěch prachového peří, je to ověřená kombinace, kterou také doporučujeme. Má-li bunda větší obsah prachového peří, dá se sbalit do menšího balíčku, ale její životnost je kratší. Péřové bundy s poměrem 80/20 či 85/15 bych osobně vynechal.

S poměrem peří a velikostí jednotlivých pírek se pojí i pouštění peří u bund. Levnější péřovky mají větší poměr pírek s brky, případně jsou tato pírka větší. Snáze pak propíchnou látku a unikají. Při úniku sem tam nějaké pírko si z toho nemusíte dělat hlavu. V 1 g prachového peří najdete 500-1000 chomáčků.


periPrachové peří (nalevo) a pírko s brkem (napravo).

Hmotnost peří v bundě 

Hmotnost péřové náplně sama o sobě nemá vypovídající hodnotu. Proto ji sledujeme v kontextu ostatních parametrů. Protože péřovka se 120 g peří s plnivostí 900 cuin bude izolovat podobně jako péřovka se 180 g peří s 600 cuin. Je to ilustrační příklad spočítaný trojčlenkou, pro přesné výsledky by to chtělo termokamery a fakt velký chlaďák. Ale pro představu to doufám stačí.

Nejlehčí péřovky mají okolo 100-120 g peří o velmi vysoké plnivosti. Jedná se o specifické kousky, kdy uživatel potřebuje ušetřit co nejvíc hmotnosti. Nejčastěji se jedná o ultralight trekking anebo velmi náročné lezení. Jedná se o bundy jako je Rab Mythic Alpine Light.

Nejrozšířenější péřovky mají okolo 140-160 g peří. Jsou to nejuniverzálnější kousky, jaké si můžete vybrat a poslouží celoročně. Příkladem nám mohou být bundy Rab Michrolight Alpine  a Mountain Equipment Frostline.

Teploučké péřovky s velkými komorami mají i přes 200 g peří. V takových Vám bude opravdu teplo. Nevýhodou je jejich větší objem i po sbalení a samozřejmě vyšší hmotnost. Jako příklad můžeme uvést Mountain Equipment Senja.

Husí peří s vysokou plnivostí 800 cuin a více obsahují expediční péřové bundy. Takového peří obsahují i přes 300 g, často v konstrukčně pokročilých komorách. 

Je to hodně obecné rozdělení, ale myslím si, že pro naše potřeby to bude stačit.

Stejně tak se nedá říct, že dvě péřovky se stejnou hmotností peří a stejnou plnivostí budou stejně izolovat. Záleží také na typu komor či jejich tvaru. Konstrukce komor u péřovek je popsán o něco níže

porovnani_perovekUniverzální Microlight Alpine (vlevo), teplá Montane Anti-Freeze XT (uprostřed) a expediční ME K7 (vpravo)

Kachní nebo husí peří?

Už tolikrát jsem slyšel "No joooo, husička", ale už málokdo mi dokázal říct v čem je teda lepší, než kachní peří. A já vám teda prozradím v čem je zakopaný pes. Husí peří má v sobě dutinky, takže zabere více vzduchu. U kachního peří výrobci neuměli dosáhnout takových hodnot plnivosti, často končili na 600 cuin, což v dnešní době patří k nižší třídě.

Postupy zpracování peří se zlepšily a výrobci umí využít stále kvalitnější peří. V dnešní době se tedy dostáváme ke kachnímu peří s plnivostí přes 750 cuin! A to už je opravdu kvalitní peří. Navíc i čištění je kvalitnější, takže ani pověstný zápach kachního peří už není úplně aktuální.

Husí peří není automaticky lepší než kachní. Záleží na plnivosti a kvalitě zpracování. To udává reálnou kvalitu peří. Kachní peří s plnivostí 750 cuin je tak rozhodně kvalitnější než husí peří s plnivostí třeba 600 cuin. Nicméně díky specifickým vlastnostem je možné u husího peří dosáhnout daleko vyšší plnivosti. Třeba až 1000 cuin!!! 

Recyklované peří začíná hrát významnou roli. Peří již bylo použito v jiném výrobku, ale po procesu recyklace (praní, sušení, sterilizace, roztřídění) je opět připraveno plnohodnotně sloužit. Rozhodně jej nelze považovat za podřadné. Mountain Equipment Earthrise Jacket je toho se svými 700 cuin příkladem.

Existuje ještě třeba kajčí peří, dosahující plnivosti až 1200 cuin, ale je pro použití v outdoorových produktech nevhodné. Trpí tendencí k shromažďování a vznikala by tak chladná místa.

Impregnace peří

Hlavní nevýhoda peří, jeho náchylnost k vlhkosti, je dobře známá. Snaha tuto nevýhodu eliminovat jde dvěma směry. Voděodolnou vnější tkaninou (Mountain Equipment) a na straně druhé jeho impregnací (Rab, Montane). Hydrofobní peří absorbuje daleko méně vody, rychleji vysychá a hlavně neztrácí své izolační vlastnosti při styku s vlhkostí. Samozřejmě i naimpregnované peří může navlhnout a potom křivka teplotního odporu klesá, ale děje se tak daleko pomaleji.

Původ peří

Ekologie hraje čím dál významnější roli, stejně tak humánnost získávání peří. Přední výrobci používají již popsané recyklované peří anebo peří, které je vedlejším produktem chovu na maso či vejce. Tím je dosaženo, že se zužitkuje maximum zdrojů. Další možností je sběr vypadaného peří. Draní peří zaživa nepřipadá v úvahu.

V dnešní době by již mělo být automatické, že použité peří splňuje RDS (Responsible Down Standard). RDS garantuje trvalou udržitelnost a etickost chovu. Už se můžeme setkat i s absolutní dohledatelností peří. To znamená, že si můžete dohledat původ a parametry peří ve svém výrobku. Certifikát IDFL zaručuje konzistentní kvalitu peří.

Zde se můžete podívat na takový report o peří použitém v mé péřovce Mountain Equipment Baltoro.

Technické parametry bundy

Co si pod tím představit? Jednoduše to, jak je bunda ušitá. Jaký typ komor je využitý, jaké má zipy, použitý svrchní materiál apod. 

Typ komor 

Na péřovkách nejčastěji najdeme prošívanou konstrukci komor, jsou označovány jako X komory. Nevýhoda této konstrukce jsou studené švy, tzn. v místě švu není žádný izolant. Výhodou jsou nízké výrobní náklady a následně i nižší cena bundy. Neznamená to, že by bunda byla nekvalitní! Je tak vyrobena drtivá většina péřovek. Objem komor může být malý, jako např. u Mountain Equipment Earthrise, nebo velký - Montane Anti-Freeze XT (pánská, dámská).

prosivana_konstrukce_komorProšívané komory

Studené švy se dají eliminovat dvěma způsoby. V bundách Mountain Equipment Baltoro a Trango je použitá technologie odsazených komor. Základem je termoizolační látka, na kterou jsou našity komory tak, že šev komory na vnitřní straně je uprostřed komory na vnější straně a naopak. Tento typ komor je méně objemný, lehčí než konstrukce boxwall a zároveň izoluje výrazně lépe, než prošívané komory. ME Baltoro testujeme od podzimu 2022 a jedná se o skvělou bundu. Je podobně sbalitelná a lehká jako nízkoprofilové bundy (Rab Microlight), ale izoluje podobně jako objemnější bundy typu Rab Electron Pro.

offset_baffle_konstrukce
Konstrukce odsazených komor

Druhou variantou je konstrukce boxwall komor. Představit si to můžeme jako boxíky, které jsou oddělené stěnou. Tento typ komor najdeme nejčastěji u spacáků a existuje jich vícero druhů. Ty jsou rozebrány v článku o spacácích (zpracováváme). U péřových bund nejsou tak časté, protože jejich výroba je nákladná - doporučené MOC těchto bund přesahují i 20 tisíc. Z tohoto důvodu je nezařazujeme do stálé nabídky.

boxwall_konstrukce

Boxwall konstrukce komor

Konstrukce komor bud Mountain Equipment je hezky vysvětlen ve videu Summit Academy.

Vnější materiál bundy

Peří umí tepelně izolovat, ale není větruodolné a je velmi náchylné k vlhkosti. Vítr výrazně ovlivňuje teplotní komfort, proto je důležité se před ním chránit. Větruodolnost je řešena odolnější vnější látkou, jako je například Pertex Quantum. U některých bund můžeme najít i Gore-Tex Windstopper (Infinium). 

Ochranu před vlhkostí řeší výrobci dvěma způsoby. Hydrofobní úpravu peří jsme již popsali výše, teď je prostor pro druhou variantu. Tou je nepromokavá vnější látka. Z výrobců v naší nabídce tento způsob využívá Mountain Equipment. Ten díky materiálu Drilite Loft s 1500 mm vodního sloupce ochrání před vlhkostí nebo sněžením (ne mokrým). Při využití Gore-Tex Windstopper MEčko podlepuje i švy a výrazně tak zvyšuje voděodolnost. Taková bunda vydrží i drobný deštík. 

Je nutno podotknout, že proti dešti primárně slouží nepromokavé bundy a využití vrstvení. Principu vrstvení se věnuje samostatný článek. V případě deště na péřovou bundu oblečte tento typ bundy.

Mechanická odolnost bundy je vyjádřena v denierech (D). Čím vyšší číslo, tím hrubší, odolnější, ale také těžší a hůř sbalitelná látka. Látky s odolností do 20 D jsou náchylné na mechanické poškození a je třeba si dávat pozor. Okolo 30 D už bunda disponuje poměrně solidní odolností a bundy s 40 D a více už jsou opravdu odolné.

Střih bundy

Střih péřovky a kapuce je velmi důležitý pro její správnou funkci. Důležitým aspektem jsou především prodloužená záda, vysoký límec, střih kapuce.

Snímek obrazovky 2024-01-05 v 15.52.12
Prodloužený zadní díl výrazně pomůže v tepelném komfortu

U kapuce je důležité její dobré stahování. Měla by hezky sedět a neměla by sjíždět při pohybu hlavy. Horolezci a skialpinisté by měli dbát i na kompatibilitu s helmou. Kapuce musí jít přetáhnout, protože pod helmou bude kapuce stlačená a nebude izolovat.

Při výběru si také pohlídejte možnost stahování spodního lemu bundy. Když se dostanete na hranici komfortu, budete rádi, že vám neutíká spodem teplo.

Další technické detaily

Rozmístění kapes je velmi individuální a hodně záleží na zamýšleném užití bundy. Pro mě osobně to nebyl nikdy zásadní parametr, ale oblíbil jsem si vnitřní náprsní kapsu. Je přímo u těla, takže při nízkých teplotách je ideální na mobilní telefon, nebo nějakou tyčinku. Není pak zmrzlá jako kámen a dá se jíst.

Skialpinisté mohou ocenit velké vnitřní kapsy na pásy.  

Dvoucestný zip ocení především lezci při jištění. Při možnosti rozepnout bundu odspodu si člověk udrží u těla více tepla, což se hlavně u vícedélkového nebo zimního lezení opravdu hodí. Podstatným detailem je druk na spodní straně zipu. Při porozepnutí a zacvaknutí druku pod jistítkem zůstává bunda stále "uzavřená". Jiné využití to spíš nemá a neměl by to být rozhodující parametr, pokud nelezete.

Snímek obrazovky 2024-01-04 v 17.33.52
Využití dvoucestného zipu s drukem při jištění

Alergie na peří?

Toto je velmi časté téma snad na všech outdoorových fórech. Je nutné zmínit, že alergie na peří je velmi vzácná. Mnohem častěji se jedná o alergii na roztoče, prach anebo plísně, které se ve starých duchnách jistě vyskytovaly. Výrobci, jejichž bundy nabízíme používají peří, které je těchto neduhů zbavené a ošetřené tak, aby se do něj roztoči ani prach nedostali. Proto se nemusíte bát. 

Shrnutí

Výběr péřovky závisí na jejím zamýšleném užití. To je velmi důležité si uvědomit. Velká část uživatelů nevyužije špičkové péřové bundy - většinou stačí bundy níže popsané. Na druhou stranu nepodceňte chladné podmínky.

Pokud vybíráte univerzální péřovou bundu, můžete s klidem sáhnout po lehčí bundě s prošívanou konstrukcí, plnivostí 700 cuin a přibližně 150 g peří. Takový typ bundy využijete celoročně a taky patří k nejprodávanějším. Zařadit zde můžeme ME Frostline či Earthrise a Rab Microlight Alpine JacketTakovou bundu využijete nejlépe pro běžné nošení, jako zateplovačku při turistice, skialpech, ale i v létě na vícedenních trecích, na štandu při jištění nebo večer v kempu při vaření před stanem. Prostě univerzál.

Pokud chcete péřovku především na zimu, sáhněte po bundě s plnivostí alespoň 700 cuin, přibližně 200 g peří a velkými komorami.  Nebojte se prošívané konstrukce. V zimě nosím ve městě péřovku s o něco horšími parametry, objemnými prošívanými komorami a rozhodně si nemůžu stěžovat. V tričku a lehké mikině se po městě nosím klidně i v -10 až -15 °C. Čekání na zastávce není problém. Nevýhodou je horší sbalitelnost těchto bund. Patří zde ME Senja, Rab Electron Pro anebo Montane Anti-Freeze XT. Pro zimomřivé jedince, především dámy, i tyto bundy mohou sloužit celoročně.

Mou nejoblíbenější péřovkou se stalo ME Baltoro. S odsazenými komorami a 160 g peří plnivosti 700+ cuin. Díky promyšleným komorám je podobně teplá jako výše zmíněné Senja a Electron Pro. Odsazením komor může být naplněna i menším množstvím pěří, což se pozitivě projeví ve sbalitelnosti. Díky její nízké hmotnosti a super sbalitelnosti je to má nejoblíbenější bunda, kterou využívám celoročně na vše. Od skialpů, přes lezení až po vícedenní trekking.

baltoro
ME Baltoro ve svém přirozeném prostředí - na horách
Foto by Letsport

Zpracoval Tomáš Lettovský

Vytvořil Shoptet | Design Shoptak.cz